Приложение на дермалните пълнители (филъри, импланти) за подобряване на изгледа, характеристиката и структурата на кожата

С течение на времето лицето и устните губят част от своя обем, при което кожата изглежда изтъняла, хлътнала и отпусната, без тонус. Филърите представляват предимно синтетични материали за инжектиране в различните слоеве на кожата, за да увеличат нейния обем, да я уплътнят и да попълнят определени участъци на бузите, брадичката, устните, назолабиалните гънки (гънките между бузите и горната устна), хлътванията под очите, дълбоките бръчки.

Инжектирането на кожни пълнители не е процедура от типа „терапия за обедната почивка“. То трябва да се предшества от обстоен преглед и диагностика на кожата като цяло, отделните зони със сериозни отклонения от добрите характеристики, преценка на възможностите за повлияване с различни методи и техните приложения самостоятелно и в комбинация. Всички тези обстоятелства се обсъждат с пациента, който също изказва своето виждане за проблемите си, за да може самият той да получи известна предварителна представа за степента на подобрение при наличните индивидуални промени на неговата собствена кожа. Разбира се, за постигане на добри резултати е задължително необходимо тази дейност да се осъществява от квалифициран и опитен специалист, познаващ анатомията и физиологията на човешката кожа с нейните особености, обичайни и абнормни реакции.

Дермалните филъри имат незабавно, съществено и видимо благоприятно въздействие върху изгледа на лицето. То изглежда по-младо, по-свежо и неуморено. Действието на пълнителите е изразено в различна степен в различните части на лицето, в зависимост от активността на мускулите, която добавя своя ефект върху задълбочаването на мимическите бръчки (тип „птичи крак“ до външния ъгъл на окото, „гневни бръчки“ между веждите, хоризонтални бръчки на челото, бръчките на усмивката между бузите и устата, бръчките на устните, особено проявени при страстни пушачи и любители на смучене със сламка).

Приложени самостоятелно, или в комбинация с ботулинов токсин, филърите дават резултати в насоките на:

– Корекции на гънки, бръчки, кожни неравности и дефекти
– Оформяне на лице (овал, скули, брадичка, нос и др.)