Актуални новини

Алергологично тестуване

В Клиника МедиДерма се извършва:

– тестуване за медикаменти, анестетици (упойки), алергени, козметични препарати, химични вещества, (професионални, битови);

– следтестово обслужване на рискови алергични пациенти с оглед безопасни хирургични операции, изследвания с рентгеноконтрастни вещества, всякакви инжекционни и други лекарствени проблеми;

При подозрение за алергия към медикаменти е уместно извършване на тестове. Трябва да се знае, че ако е настъпила някаква кожна или обща реакция на организма в хода на лечение с определени лекарства, то тези препарати задължително отпадат, както като възможност за лечение в един доста дълъг (с години) бъдещ период, така и като препарати за тестуване. Последното трябва да се спазва, тъй като понякога минимални количества от лекарствените вещества при теста могат да предизвикат нови сериозни алергични реакции. Поради това, преценката относно тестуване с лекарства е наложително да се извършва много прецизно, което е практика в Клиника МедиДерма.

Тестуване с алергени при алергична хрема и алергично възпаление на очната лигавица (алергичен ринит и риноконюнктивит) или бронхиална астма се осъществява за установяване на съответно алергично предразположение, но никога в период на обостряне на тези заболявания. Например при болестни прояви в пролетния сезон, тестовете се извършват от средата на лятото до преди началото на следващата пролет.

Тестуване с битови алергени (измивни средства, перилни препарати, детергенти) е препоръчително да не се прави при наличие на дерматит или екзема, поради възможност за допълнително раздразнение и разпространение на кожните обриви, а също и за отчитане на фалшиво положителни резултати от изследването. Същото се отнася за тестове с професионални алергени (вещества, с които кожата е в контакт при различни професионални дейности) и козметични препарати, алергията към които е много често срещана в днешно време.

Във всички случаи пациентите трябва да са преустановили противоалергичното лечение поне за една седмица преди плануваното тестуване, за да не се получат фалшиво отрицателни резултати.