Плазмена терапия PRP

PRP плазмена терапия – Regen ACR / Regenlab (Швейцария) – стимулация на стволови клетки за първи път в Пловдив с лицензирана европейска технология с плазма, богата на тромбоцити; в един сеанс едновременно филър, мезотерапия на две нива и подмладяване със собствен серум без опасност от алергии; приложение за регенерация на тъкани – незарастващи рани и язви, и терапия на алопеции (косопад) със стимулирани стволови клетки.

 

Плазмена терапия PRP

ОБОГАТЕНА С ТРОМБОЦИТИ АВТОЛОЖНА ПЛАЗМА

A-PRP / Autologous Platelet Rich Plasma

Обогатената с тромбоцити собствена (автоложна) плазма (autologous platelet rich plasma, A-PRP) представлява концентрат от човешки тромбоцити в малко количество плазма. Тромбоцитите, наречени още кръвни пластинки, са част от цялостната кръв на човека и произвеждат растежни фактори (PDGF, TGF-ß, IGF, EGF, VEGF), които стимулират размножаването и развитието на клетки като фибробласти, остеобласти и ендотелни клетки с жизнено-важни функции за поддържане на колагеновата структура на кожата и редица органи, за образуването на костите, кръвоносните съдове и други елементи от човешкото тяло – т.нар. меки и твърди тъкани. Обогатената с тромбоцити плазма съдържа още фибирин и фибронектин, които действат като прикрепящи (адхезионни) молекули за формирането на костите, но и като основно вещество (матрикс) за съединителната тъкан и за правилното функциониране на епителните клетки.
Приложението на плазмотерапия е въведено в много медицински специалности за лечение на ортопедични, травматични, неврохирургични, стоматологични, очни и хирургични заболявания, както и в козметичната и естетична дерматология.

ПЛАЗМОТЕРАПИЯ В ЕСТЕТИЧНАТА ДЕРМАТОЛОГИЯ И МЕДИЦИНА
Една безопасна и естествена методика – за видимо подобрение на текстурата и изгледа на кожата, намаляване на бръчките и фините линии и набраздявания, избледняване на тъмните кръгове около очите
Иновативно решение – за загуба на коса (андрогенна алопеция, гнездова алопеция и други видове косопад), белези от акне и стрии

Идеално допълнение към лазерен и химичен пилинг
Плазмотерапията се основава на една техника, едновременно проста и безопасна, използваща възстановителните (регенеративни) и оздравителни свойства на тромбоцитите. Те имат способността да произвеждат растежни фактори – молекули, действащи като стимулатори на кожната регенерация. И тъй като плазмата е получена от собствената кръв на инидивида, това е напълно естествен продукт и няма риск от непоносимост и алергия при тази терапия.

 

Плазмена терапия PRP

ФИНИ И ДЪЛБОКИ БРЪЧКИ И ТЪМНИ КРЪГОВЕ ОКОЛО ОЧИТЕ
Фините бръчки и промененият цялостен изглед на кожата са резултат от естествения процес на стареене, дължащ се на дисбаланс между степента на разрушаване и възобновяване на клетките и колагена.

 

 

 

 

 

 

Плазмена терапия PRP

ТЪМНИ КРЪГОВЕ
Очната зона е особено ранима, при което се получава синкава пигментация, дължаща се на смущение в микроциркулацията в малките кръвоносни съдове и капиляри, понякога придружена от по-тъмно оцветяване под долните клепачи.
Растежните фактори при плазмотерапията стимулират микроциркулацията около очите, избистрят тена на кожата и възстановяват нейния тонус.

 

 

 

Плазмена терапия PRP

Чрез подпомагане на тъканната регенерация плазмотерапията подобрява качествата на кожата и изглажда фините бръчки на лицето, деколтето и ръцете.

 

 

 

 

ДЪЛБОКИ БРЪЧКИ
Локална терапия чрез инжектиране на гел, получен от обогатената на тромбоцити плазма възстановява хармонията и пропорциите в обема на лицето:
Назолабиални гънки и бръчки
Скули и бузи
Околоочни зони
Бръчки „птичи крак“ (crow’s feet)
Зона на горната устна
Нос и чело

 

ТЕРАПИЯ НА БЕЛЕЗИ И СЛЕД ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ

Плазмена терапия PRP

Лечение след лазерен или химичен пилинг – обезболяващият и противовъзпалителен ефект на плазмотерапията подпомага справянето с болезнеността и значително ускорява заздравяването на кожните наранявания след дълбоки лазерни или химични пилинги.
Белези – плазмотерапията е също ефективна при стрии, белези от акне и други хипертрофични белези

 

 

ЗАГУБА НА КОСА – КОСОПАД – АЛОПЕЦИЯ

Плазмотерапията възстановява околните на космения корен тъкани, увеличавайки кръвоснабдяването и разрастването на клетките на космения фоликул. Като резултат се получават по-здрави и с по-добър изглед косми. При това чрез плазмотерапията се провокира един естествен „автоложен“ процес с участие на собствените за организма механизми и липса на нежелани ефекти.

Плазмена терапия PRP

Познати са два основни типа алопеция:
При андрогенната алопеция най-обичайната причина за косопада е хормоналният дисбаланс с недобро изхранване на космите или заболявания. Лечението в такива случаи е предизвикателство и предходните терапии са показали слаба ефективност или са породили странични нежелани явления.
Степените на андрогенната алопеция са представени схематично чрез скалата на Norwood.

Плазмена терапия PRP

Гнездовата алопеция (Alopecia areata) е относително рядко автоимунно заболяване с поява на отделни полета на обезкосмяване.

Плазмена терапия PRP

При двата вида алопеция плазмотерапията се оказва ефективна, а именно:
– при андрогенна алопеция – мъже и жени в начални и междинни стадии (от I до V по скалата на Norwood (от VI до VII стадий плаазмотерапия се използва за подпомагане на преживяемостта на трансплантирани космени фоликули)
– при гнездовата алопеция – пациенти от двата пола имат отлични резултати в повечето случаи

 

 

ПЛАЗМОТЕРАПИЯ ПРИ РАНИ И ИЗГАРЯНИЯ

Плазмена терапия PRP

Плазмотерапия с активирана чрез автоложен тромбинов серум плазма върху хирургични рани спомага за скъсяване на времето за заздравяване и намалява риска от образуване на хипертрофични белези и от инфектиране. Плазмотерапия се използва и при лечението на изгаряния и на участъци, от които е взета кожа за трансплантация. Понастоящем се провеждат проучвания за ефикасността на плазмотерапията при хронични язви на стъпалата при диабетици (Dr Sylvaine CLAVEL, Fondation Hôtel-Dieu, Le Creusot, France).

СПЕЦИФИКА НА СИСТЕМАТА ЗА ПЛАЗМОТЕРАПИЯ НА REGEN LAB

Плазмена терапия PRP

При технологията на Regen Lab има висока концентрация на тромбоцити, като от малко количество венозна кръв се подготвя необходимото количество плазма за плазмотерапията – само 8 мл кръв са достатъчни за работата с RegenKit® BCT. Системата се отличава с:
Простота – само три стъпки са необходими за приготвянето на 4-5 мл A-PRP.

Оптимално запазване на тромбоцитите: RegenKit® BCT запазва около 80% от тромбоцитите от цялостната кръв, които се концентрират в собствената плазма.

Прецизно отделяне на плазмата: RegenKit® BCT използва физична бариера (тиксотропен гел), за да отдели от плазмата еритроцитите (червените кръвни клетки) и другите клетки, останали в утаена материя на дъното на епруветката. Процесът е безопасен и биологично съвместим.
Максимално пречистване на плазмата и минимално присъствие на еритроцити: Нивото на червените кръвни клетки е драстично намалено – повече от 99,7% от тях са премахнати от цялостната използвана кръв.

ИЗИСКВАНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ
Regen Lab SA е производител на фармацевтични и медицински изделия, оправомощен от Швейцарската агенция за авторизация и надзор на терапевтични продукти (Swissmedic). Regen Lab е признат водещ доставчик на патентована технология за получаване на A-PRP и други клетъчни концентрати. Технологията представлява обработване на собствената кръв, мастна тъкан или костен мозък на пациента и използване на концентрираните клетки за лечение на различни заболявания (рани, травми и др.) и естетични дефекти. Regen Lab е независима биотехнологична компания от гр. Лозана, основана през 2003 година и изнасяща своите произведени продукти в повече от 40 страни в света – медицински изделия клас IIb или клас III за употреба при хора, в съответствие с EC 93/42, ISO 9001-2007, ISO 13485-2003, ISO 14971, ISO 11600 (медицински изделия клас I за ин-витро диагностика (IVD) са строго забранени за употреба при хора).